Trustpilot

Haar porositeit of hair porosity:

Ontvang GRATIS ADVIES + 10% korting!
Meld je aan en ontvang waardevolle adviezen en een kortingscode voor 10% korting!

Uiteraard respecteren wij jouw privacy en worden jouw gegevens niet met derden gedeeld.

Haar porositeit of hair porosity: Tijdens je natural hair journey kom je vele begrippen tegen. Zo hebben haardeskundigen het over de haarstructuur, de ph-balans, haarelasticiteit en haar porositeit. Éen van de belangrijkste begrippen tijdens het onderzoeken van je haar is haar porositeit.

Haar porositeit of hair porosity geeft aan in hoeverre het haar vocht opneemt en dit vasthoudt. Het haar bestaat aan de oppervlakte uit haarschubben die over elkaar heen liggen, vergelijkbaar met dakpannen op een huis. De haarschubben zijn gemaakt van keratine, een soort natuurlijke protëine, en vormen een beschermlaag voor je haar.  De mate waarin het haar vocht absorbeert heeft te maken met de haarschubben, hoe meer deze open staan hoe hoger de porositeit. Daarnaast heeft het aantal gaten in de haarstreng ook nog invloed op je haar porositeit. 

Je hair porosity is genetisch bepaald, maar kan beïnvloed worden door de manier waarop je je haar behandeld. Föhnen, tangen, verven en het gebruiken van chemische haarproducten kunnen de structuur van je haar aantasten. Het wordt droger en poreuzer.

Er zijn verschillende manieren om de porositeit van je haar te testen. Wij raden de drijftest aan, dit is snel en gemakkelijk uit te voeren. Je hebt hiervoor alleen een glas water op kamertemperatuur nodig. Deze test moet meteen na het wassen van je haren uitgevoerd worden, de haren dienen namelijk schoon te zijn.

Drijftest

 1. Vul een glas met water op kamertemperatuur
 2. Neem een paar haren en doe ze in het glas water
 3. Kijk 2 tot 4 minuten wat er met de haren gebeurt

Zakt je haar naar de bodem? Dit betekent dat je haar veel water absorbeert en dat je een hoge haar porositeit hebt. Zinkt het haar heel langzaam of blijft het halverwege drijven? Dan heb je een normale of medium haar porositeit. Bij een lage haar porositeit blijft het haar op het water drijven, omdat er geen of weinig water wordt geabsorbeerd.

Je kan je hair porosity ook testen met de zogenoemde glij-testmethode. Het is hierbij wel belangrijk dat je geconcentreerd bent om zo goed mogelijk te constateren wat je voelt. 

Glijtest
Pak een haarstreng op je hoofd vast en laat je vingers langzaam over de haarstreng glijden richting je hoofd. Voelt het glad aan of constateer je kleine onderbrekingen?
Low porosity hair voelt glad aan en je kunt als het ware in één keer met je vinger over de haarstreng glijden. Bij high porosity hair is het gevoel oneffen en lijkt het alsof er zich kleine drempels op je haar bevinden. 

Droogtijd
Naast bovenstaande tests kun je je hair porosity ook inschatten door middel van de droogtijd van je haar. Droogt je haar binnen enkele uren (0-2 uur), dan heb je high porosity hair. Blijft je haar heel lang nat (6- 8 uur) dan heb je low porosity hair.  


Low porosity hair
Bij low porosity hair zijn de haarschubben gesloten. Je hebt dus haar dat moeilijk vocht opneemt, maar eenmaal opgenomen ook gelukkig niet snel weer vocht verliest.Je haar droogt langzaam, haarproducten worden moeilijk opgenomen en blijven op je haar liggen. Low porosity hair is gezond en sterk en heeft een mooie glans. Het is belangrijk om te weten hoe je met dit type haar omgaat. 

 1. Gebruik de juiste producten

Gebruik shampoos en conditioners met de juiste samenstelling voor low porosity hair. Het is hierbij belangrijk om producten te kiezen die weinig oliën bevatten en die meer op waterbasis zijn. Let ook goed op producten die veel proteïne bevatten. Bij low porosity hair kan als snel sprake zijn van een proteïne overload. Je moisture-proteïne verhouding is dan niet in balans. Er zijn genoeg merken die proteïne-vrije producten voor low porosity hair ontwikkelen. Hieronder volgt een overzicht, altijd handig om te weten!

Protein Free Clarifying Shampoos

 • As I Am Curl Clarity Shampoo
 • Curl Junkie Curl Assurance Gently Cleansing Shampoo
 • Curls Pure Curls Clarifying Shampoo
 • Eden Body Works Coconut Shea All Nature Moisture Shampoo
 • Jessicurl Gentle Lather Shampoo

Protein Free Deep Conditioners 

 • Mielle Organics Protein Free Hydrating Conditioner with Mongongo Oil
 • Shea Moisture Baobab and Tea Tree Oils Low Porosity Protein Free Conditioner
 • Shea Moisture Raw Shea Butter Deep Treatment Masque
 • As I am Hydration Elation Intensive Conditioner
 • Cantu Shea Butter Natural Hair Deep Treatment Masque

Protein Free Conditioners

 • The Mane Choice De-tangling Easy on Curls Conditioner
 • Curl Junkie Curl Assurance Smoothing Conditioner
 • Curl Junkie Beauticurls Argan Olive Oil Daily Hair Conditioner
 • Giovanni 50:50 Balanced Hydrating-Calming Conditioner for Normal to Dry Hair

Protein Free Leave In Conditioners

 • Camille Rose Naturals Curl Love Moisture Milk
 • Shea Moisture Baobab & Tea Tree Oils Low Porosity Protein-Free Leave-In Detangler
 • Shea Moisture African Water Mint & Ginger Detox & Refresh Hair & Scalp Leave-In Detangler
 • Curl Junkie Curl Assurance Smoothing Lotion
 • Camille Rose Naturals Coconut Water Style Setter (can use as LI or styler)

Styler & Cream:

 • Curl Junkie Curls In a Bottle
 • Soultanicals Curl Juice- Vegan Hair Mousse (has Irish Moss)
 • Camille Rose Naturals Aloe Whipped Butter
 • Camille Rose Naturals Almond Jai Twisting Butter
 • Jane Carter Curl Cocktail Conditioning Styling Cream
 1. Breng de producten op de juiste manier aan
  Bij low porosity hair is het beter om producten aan te brengen op nat en warm haar. We raden je aan om in dit in een vochtige en warme badkamer na het douchen te doen. Door de hitte en het vocht zullen de haarschubben zich beter openen. De meest ideale wash day routine voor low porosity hair ziet er als volgt uit;
 1. Was je haar met een proteïne vrije shampoo. Masseer je hoofdhuid goed om alle vuile deeltjes los te maken. Gebruik bij voorkeur warm water. Was je haar niet te vaak, één keer per week is voldoende.
 2. Breng deep conditioning aan als masker. Leg het flesje van tevoren in warm water zodat het product wat opwarmt. Dek je haar af met huishoudfolie of een plastic cap. Ga daarna bij voorkeur onder een steamer zitten om je haar gedurende de deep conditioning treatment warm te houden. Je haar kan het product dan beter opnemen.
 3. Na het uitwassen style je je haar volgens de LCO-methode, Leave-in → Cream →Oil. 


Oliën die geschikt zijn voor low porosity hair zijn;

 • Apricot oil
 • Argan Oil
 • Avocado Oil
 • Camela Seed Oil
 • Grapeseed Oil
 • Jojoba Oil
 • Pomegranate Oil
 • Sesame Seed Oil
 • Sunflower seed oil
 • Sweet Almond Oil
 1. Extra tips voor low porosity hair 
 2. Hot oil treatment
  Maak een mix van verschillende natuurlijke oliën en behandel daar je haar en hoofdhuid mee. Bovenstaande oliën zijn geschikt voor low porosity hair, wij adviseren een olijfolie of kokosolie als basis te gebruiken en hier een aantal oliën bij te voegen.
  Ga dan als volgt te werk;
 1. Was je haar met shampoo
 2. Verdeel je haar in meerdere stukken om de olie zo goed mogelijk over de hoofdhuid te verdelen.
 3. Verwarm het kommetje of flesje met olie gedurende 30 seconden in de magnetron of leg het een paar minuten in een pan met heet water. De olie moet warm zijn, niet heet!
 4. Breng de olie aan op je hoofdhuid en masseer deze een paar minuten. De rest van de olie kan je uitsmeren over je haar. 
 5. Doe je haar in een protective style en doe er een plastic cap overheen. Je kunt er ook nog een hoofddoek of bonnet overheen doen, zodat je zeker weet dat het gedurende de dag of tijdens het slapen goed blijft zitten. 
 6. Was je haar uit en style je haar zoals gewoonlijk
 7. Slaap op satijn

Neem een satijnen kussensloop of bonnet. Een kussensloop van katoen absorbeert namelijk alle vocht en natuurlijke oliën uit je haar waardoor je haar uitdroogt. Met satijn en zijde voorkom je dit.

High porosity hair

Bij dit type haar staan de haarschubben open. High porosity hair neemt makkelijk vocht op, maar verliest tegelijkertijd ook snel weer vocht. Je haar droogt daardoor snel maar neemt wel gemakkelijk haarproducten op. High porosity hair ziet er vaak droog en dof uit en glanst niet. Beschadigd haar heeft meestal een hoge haar porositeit, omdat de haarschubben beschadigd zijn en niet meer sluiten. Dit type haar heeft ook weinig elasticiteit en heeft vaak snel klitten.
De haarschubben kunnen aangetast zijn door heat damage en chemische producten zoals relaxers, kleurstoffen, parabenen en siliconen. Ook te veel zonlicht kan een slechte invloed hebben op de haar porositeit.

Hieronder volgt een aantal tips om high porosity hair zo goed mogelijk te verzorgen.

 1. Gebruik de juiste producten

Heb je high porosity hair, dan kun je de meeste sulfaatvrije shampoos en conditioners gebruiken. Sulfaat wordt gebruikt in shampoos om je hoofdhuid goed te reinigen, sulfaat veroorzaakt ook het schuim. Doordat het zo goed reinigt verlies je ook alle oliën uit je haar. Dat is juist bij een hoge haar porositeit niet de bedoeling. Let daarom op de ingredienten bij het kopen van een shampoo! Leg het flesje gauw terug in de schappen als het één van de volgende termen bevat;

SLS = Sodium Lauryl Sulfate / SDS = Sodium Dodecyl Sulfate

SLES = Sodium Lauryl Ether Sulfate / Sodium Laureth Sulfate

ALS = Ammonium Lauryl Sulfate

ALES = Ammonium Laureth Sulfate

Voor high porosity hair is het belangrijk dat je milde shampoos gebruikt en bij voorkeur een co-wash. Bij het wassen met een shampoo worden er juist oliën uit je haar gespoeld, terwijl je dit bij high porosity hair juist zo lang mogelijk in je haar wil houden.
In tegenstelling tot low porosity hair hoef je niet te letten op proteïne-vrije producten. Hoog poreus haar verlangt juist naar proteïne. Alle sulfaatvrije shampoos, conditioners en maskers die aangeven dat ze het haar versterken zijn goed genoeg. Het is ook belangrijk om altijd een leave-in conditioner te gebruiken bij hoge haar porositeit, dit is een MUST!

Enkele merken die wij aanbevelen zijn;

 • Camille Rose
 • As I Am
 • Curl Junkie
 • Shea Moisture
 • Novex
 • Cantu 
 1. Breng de producten op de juiste manier aan
  De meest ideale wash day routine voor high porosity hair ziet er als volgt uit;
 1. Was je haar met een milde shampoo of co-wash. Gebruik lauw water en tijdens de laatste spoelbeurt zelfs koud water, zodat de haarschubben dicht gaan.
 2. Breng deep conditioning aan als masker. Laat het een tijdje intrekken en was het dan uit met lauw of koud water.
 3. Na het uitwassen style je je haar volgens de LOC-methode toe. Leave-in → Oil → Cream 

We adviseren dikke oliën en butters zoals sheabutter te gebruiken. Oliën die geschikt zijn voor high porosity hair zijn; 

 • Coconut Oil
 • Avocado Oil
 • Jojoba Oil
 • Olive Oil
 • Castor Oil
 • Hemp Seed Oil
 1. Extra tips voor high porosity hair 
 1. Vermijd hitte! Probeer je haar zoveel mogelijk te laten airdryen. 
 2. Moet je haar toch gestyled of geföhnt worden, gebruik dan eerst een heat-protection spray of serum voordat je je haar blootstelt aan een hoge temperatuur. 
 3. Doe regelmatig een protëine behandeling, het liefst iedere week.
  Wij adviseren rijstwater!

Rijstwater treatment

Gefermenteerd rijstwater komt oorspronkelijk uit China waar vrouwen uit Huangluo Village, ook wel bekend als Long-Haired Women, rijstwater al eeuwenlang als wondermiddel voor het haar gebruiken. Tijdens het fermentatieproces worden de koolhydraten omgezet naar een zuur en heeft hierdoor vele voordelen voor het haar:

 • Haargroei
 • Haarversterking
 • Haarverdikking
 • Verbetert de elasticiteit van het haar
 • Bevat veel b-vitamines en mineralen
 • Herstelt de PH-balans van het haar en voedt de haarzakjes
 • Krullend haar krijgt meer kruldefinitie


Rijstwater bevat proteïnen en graag adviseren wij jullie in het gebruik ervan. Het rijstwater dien je te gebruiken naar behoefte van je haar. Voor sommigen is deze behandeling slechts één keer per week nodig, voor anderen om de week en een ander sprayt het rijstwater elke dag in het haar. Net zoals bij alle andere haarproducten die je probeert; luister naar je haar! Vooral de mensen met low-porosity/protein sensitive haar. Gezien rijstwater proteïnen bevat is het na het gebruik van het rijstwater belangrijk dat je je haar goed moisturized met een goede moisturizer om een goede balans te houden (deep-conditioner, leave in conditioner, gels, creams etc.).

Rice Up! Rijstwater is er in verschillende geuren met elk een andere extra werking.
Wil je een natuurlijke proteïne behandeling maar daarbij ook haargroei bevorderen en zorgen voor extra bloedcirculatie in de hoofdhuid? Kies dan voor Rice Up! Rijstwater Pepermunt. Deze variant heeft ook nog een kalmerende, ontstekingsremmende en reinigende werking. 

Heb je last van haarverlies en roos? Kies dan voor Rice Up! Rijstwater Lavendel.
De variant Rice Up! Rijstwater Rozemarijn gaat dunner wordend haar tegen, bevat veel antioxidanten en stimuleert de haarzakjes. 

Leer je haar kennen en doe er alles aan om je haar zoveel mogelijk liefde en goede verzorging te geven. Want mooi en sterk haar, dat willen we toch allemaal?!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld aan voor gratis haar studie

Rice Up! Rijstwater Betaalmethoden
©Rice Up! Rijstwater - All rechten zijn gereserveerd. Copyright 2021 Website by Rice Up! Rice Water
0