Haar porositeit of hair porosity

Haar porositeit of hair porosity: tijdens je natural hair journey kom je vele begrippen tegen. Zo hebben haardeskundigen het over de haarstructuur, pH-balans, haarelasticiteit en haar porositeit. Eén van de belangrijkste begrippen tijdens het onderzoeken van je haar is haar porositeit! Wij gaan je precies verstellen hoe je poreus haar kunt behandelen.

Wat is haar porositeit precies?

Haar porositeit geeft aan in hoeverre het haar vocht opneemt en dit vasthoudt. Het haar bestaat aan de oppervlakte uit haarschubben die over elkaar heen liggen, vergelijkbaar met dakpannen op een huis. De haarschubben zijn gemaakt van keratine, een soort natuurlijke proteïne, en vormen een beschermlaag voor je haar. De mate waarin het haar vocht absorbeert, heeft te maken met de haarschubben: hoe meer deze open staan, hoe hoger de porositeit. Daarnaast heeft het aantal gaten in de haarstreng ook invloed op je haar porositeit.

Hoe kun je poreus haar behandelen?

Je haar porositeit is genetisch bepaald, maar kan beïnvloed worden door de manier waarop je je haar behandelt. Föhnen, tangen, verven en het gebruiken van chemische haarproducten, kunnen de structuur van je haar aantasten. Het wordt droger en poreuzer. Wanneer je van nature poreus haar hebt, is het dus belangrijk dit op een zeer voorzichtige manier te behandelen, bijvoorbeeld met de producten die wij als webwinkel voor rijstwater verkopen.

Drijftest

Wil je weten hoe poreus jouw haar is en hoe je dit nu het best kunt behandelen? Er zijn verschillende manieren om de porositeit van je haar te testen. Wij raden de drijftest aan: dit is snel en gemakkelijk uit te voeren. Je hebt hiervoor alleen een glas water op kamertemperatuur nodig. Deze test moet meteen na het wassen van je haren uitgevoerd worden; de haren dienen namelijk schoon te zijn.

  1. Vul een glas met water op kamertemperatuur
  2. Neem een paar haren en doe ze in het glas water
  3. Kijk twee tot vier minuten wat er met de haren gebeurt

Zakt je haar naar de bodem? Dit betekent dat je haar veel water absorbeert en dat je een hoge haar porositeit hebt. Zinkt het haar heel langzaam of blijft het halverwege drijven? Dan heb je een normale of medium haar porositeit. Bij een lage haar porositeit blijft het haar op het water drijven, omdat er geen of weinig water wordt geabsorbeerd.

Glijtest

Je kunt je haar porositeit ook testen met de zogenoemde glijtestmethode. Het is hierbij wel belangrijk dat je geconcentreerd bent om zo goed mogelijk te constateren wat je voelt.

  1. Pak een haarstreng op je hoofd vast
  2. Laat je vingers langzaam over de haarstreng glijden richting je hoofd

 

Voelt het glad aan of constateer je kleine onderbrekingen? Haar met een lage porositeit voelt glad aan en je kunt als het ware in één keer met je vinger over de haarstreng glijden. Bij haar met een hoge porositeit, is het gevoel oneffen en lijkt het alsof er zich kleine drempels op je haar bevinden.

Droogtijd

Naast bovenstaande tests, kun je je haar porositeit ook inschatten door middel van de droogtijd van je haar. Droogt je haar binnen enkele uren (0-2 uur)? Dan heb je high porosity hair. Blijft je haar heel lang nat (6- 8 uur)? Dan heb je low porosity hair.

Haar met een lage porositeit

Bij haar met een lage porositeit zijn de haarschubben gesloten. Je hebt dus haar dat moeilijk vocht opneemt, maar eenmaal opgenomen ook gelukkig niet snel weer vocht verliest. Je haar droogt langzaam, haarproducten worden moeilijk opgenomen en blijven op je haar liggen. Low porosity hair is gezond en sterk en heeft een mooie glans. Het is belangrijk om te weten hoe je met dit type haar omgaat.

Gebruik de juiste producten voor het behandelen van laag poreus haar

Gebruik shampoos en conditioners met de juiste samenstelling voor low porosity hair. Het is hierbij belangrijk om producten te kiezen die weinig oliën bevatten en een waterbasis hebben. Let ook goed op producten die veel proteïne bevatten. Bij low porosity hair kan als snel sprake zijn van een proteïne overload. Je moisture-proteïneverhouding is dan niet in balans. Er zijn genoeg merken die proteïne-vrije producten voor haar met een lage porositeit ontwikkelen. Hieronder volgt een overzicht:

  • Protein Free Clarifying Shampoos
    • As I Am Curl Clarity Shampoo
    • Curl Junkie Curl Assurance Gently Cleansing Shampoo
    • Curls Pure Curls Clarifying Shampoo
    • Eden Body Works Coconut Shea All Nature Moisture Shampoo
    • Jessicurl Gentle Lather Shampoo
  • Protein Free Deep Conditioners
    • Mielle Organics Protein Free Hydrating Conditioner with Mongongo Oil
    • Shea Moisture Baobab and Tea Tree Oils Low Porosity Protein Free Conditioner
    • Shea Moisture Raw Shea Butter Deep Treatment Masque
    • As I am Hydration Elation Intensive Conditioner
    • Cantu Shea Butter Natural Hair Deep Treatment Masque
  • Protein Free Conditioners
    • The Mane Choice De-tangling Easy on Curls Conditioner
    • Curl Junkie Curl Assurance Smoothing Conditioner
    • Curl Junkie Beauticurls Argan Olive Oil Daily Hair Conditioner
    • Giovanni 50:50 Balanced Hydrating-Calming Conditioner for Normal to Dry Hair
  • Protein Free Leave In Conditioners
    • Camille Rose Naturals Curl Love Moisture Milk
    • Shea Moisture Baobab & Tea Tree Oils Low Porosity Protein-Free Leave-In Detangler
    • Shea Moisture African Water Mint & Ginger Detox & Refresh Hair & Scalp Leave-In Detangler
    • Curl Junkie Curl Assurance Smoothing Lotion
    • Camille Rose Naturals Coconut Water Style Setter (can use as LI or styler)
  • Styler & Cream
    • Curl Junkie Curls In a Bottle
    • Soultanicals Curl Juice- Vegan Hair Mousse (has Irish Moss)
    • Camille Rose Naturals Aloe Whipped Butter
    • Camille Rose Naturals Almond Jai Twisting Butter
    • Jane Carter Curl Cocktail Conditioning Styling Cream

Laag poreus haar behandelen: de meest ideale wasroutine

  • Erg poreus haar dien je op een bepaalde wijze te behandelen. Zo is het bij low porosity hair beter om producten aan te brengen op nat en warm haar. We raden je aan om in dit in een vochtige en warme badkamer na het douchen te doen. Door de hitte en het vocht zullen de haarschubben zich beter openen. De meest ideale wash day routine voor haar met een lage porositeit ziet er als volgt uit:

    1. Was je haar met een proteïnevrije shampoo – gebruik bij voorkeur warm water en was je haar niet te vaak, één keer per week is voldoende.
    2. Masseer je hoofdhuid goed om alle vuile deeltjes los te maken.
    3. Breng deep conditioning aan als masker – leg het flesje van tevoren in warm water, zodat het product wat opwarmt.
    4. Dek je haar af met huishoudfolie of een plastic cap.
    5. Ga daarna bij voorkeur onder een steamer zitten om je haar gedurende de deep conditioning treatment warm te houden – je haar kan het product dan beter opnemen.
    6. Na het uitwassen, style je je haar volgens de LCO-methode: Leave-in → Cream →Oil.

    Oliën die geschikt zijn voor het behandelen van laag poreus haar, zijn:

Extra tips voor het behandelen van low porosity hair (laag poreus haar)

Hot oil treatment

Maak een mix van verschillende natuurlijke oliën en behandel daar je haar en hoofdhuid mee. Bovenstaande oliën zijn geschikt voor het behandelen van laag poreus haar. Wij adviseren echter een olijfolie of kokosolie als basis te gebruiken en hier een aantal oliën bij te voegen. Ga als volgt te werk:

  1. Was je haar met shampoo.
  2. Verdeel je haar in meerdere stukken, om de olie zo goed mogelijk over de hoofdhuid te verdelen.
  3. Verwarm het kommetje of flesje met olie gedurende 30 seconden in de magnetron of leg het een paar minuten in een pan met heet water – de olie moet warm zijn, niet heet!
  4. Breng de olie aan op je hoofdhuid en masseer deze een paar minuten; de rest van de olie kan je uitsmeren over je haar.
  5. Doe je haar in een protective style en doe er een plastic cap overheen – je kunt er ook nog een hoofddoek of bonnet overheen doen, zodat je zeker weet dat het gedurende de dag of tijdens het slapen goed blijft zitten.
  6. Was je haar uit en style je haar, zoals gewoonlijk.

Slaap op satijn

Neem een satijnen kussensloop of bonnet. Een kussensloop van katoen absorbeert namelijk alle vocht en natuurlijke oliën uit je haar, waardoor je haar uitdroogt. Met satijn en zijde voorkom je dit.

Haar met een hoge porositeit

Bij dit type haar staan de haarschubben open. Haar met een hoge porositeit neemt makkelijk vocht op, maar verliest tegelijkertijd ook snel weer vocht. Je haar droogt daardoor snel, maar neemt wel gemakkelijk haarproducten op. Haar met een hoge porositeit ziet er vaak droog en dof uit en glanst niet. Beschadigd haar heeft meestal een hoge haar porositeit, omdat de haarschubben beschadigd zijn en niet meer sluiten. Dit type haar heeft ook weinig elasticiteit en heeft vaak snel klitten.

De haarschubben kunnen aangetast zijn door heat damage en chemische producten, zoals relaxers, kleurstoffen, parabenen en siliconen. Ook te veel zonlicht kan een slechte invloed hebben op de haar porositeit. Hieronder volgt een aantal tips om hoog poreus haar zo goed mogelijk te behandelen.

Hoog poreus haar behandelen: gebruik geschikte producten

Heb je hoog poreus haar (high porosity hair), dan kun je de meeste sulfaatvrije shampoos en conditioners gebruiken om het haar te behandelen. Sulfaat wordt gebruikt in shampoos om je hoofdhuid goed te reinigen, sulfaat veroorzaakt ook het schuim. Doordat het zo goed reinigt, verliest je ook alle oliën uit je haar. Dat is juist bij een hoge haar porositeit niet de bedoeling. Let daarom op de ingrediënten bij het kopen van een shampoo! Leg het flesje gauw terug in de schappen als het één van de volgende termen bevat;

  • SLS = Sodium Lauryl Sulfate / SDS = Sodium Dodecyl Sulfate
  • SLES = Sodium Lauryl Ether Sulfate / Sodium Laureth Sulfate
  • ALS = Ammonium Lauryl Sulfate
  • ALES = Ammonium Laureth Sulfate

Voor het behandelen van hoog poreus haar hair, is het belangrijk dat je milde shampoos gebruikt en bij voorkeur een co-wash. Bij het wassen met een shampoo, worden er juist oliën uit je haar gespoeld, terwijl je dit bij high porosity hair juist zo lang mogelijk in je haar wil houden. In tegenstelling tot haar met een lage porositeit, hoef je niet te letten op proteïne-vrije producten. Hoog poreus haar verlangt juist naar proteïne. Alle sulfaatvrije shampoos, conditioners en maskers die aangeven dat ze het haar versterken, zijn goed genoeg. Het is ook belangrijk om altijd een leave-in conditioner te gebruiken bij hoge haar porositeit, dit is een MUST! Enkele merken die wij aanbevelen zijn:

    • Camille Rose
    • As I Am
    • Curl Junkie
    • Shea Moisture
    • Novex
    • Cantu

Breng de producten op de juiste manier aan

De meest ideale wash day routine voor haar met een hoge porositeit ziet er als volgt uit:

  1. Was je haar met een milde shampoo of co-wash – gebruik lauw water en tijdens de laatste spoelbeurt zelfs koud water, zodat de haarschubben dicht gaan.
  2. Breng deep conditioning aan als masker.
  3. Laat het een tijdje intrekken en was het dan uit met lauw of koud water.
  4. Na het uitwassen style je je haar volgens de LOC-methode toe: Leave-in → Oil → Cream.

We adviseren dikke oliën en butters, zoals sheabutter, te gebruiken. Oliën die geschikt zijn voor high porosity hair zijn:

  • Coconut Oil
  • Avocado Oil
  • Jojoba Oil
  • Olive Oil
  • Castor Oil
  • Hemp Seed Oil

Extra tips voor het behandelen van hoog poreus haar

  • Vermijd hitte en probeer je haar zoveel mogelijk te laten airdryen.
  • Moet je haar toch gestyled of geföhnd worden? Gebruik dan eerst een heat-protection spray of serum, voordat je je haar blootstelt aan een hoge temperatuur.
  • Doe regelmatig een proteïne behandeling, het liefst iedere week.
  • Wij adviseren rijstwater!

De voordelen van een rijstwaterkuur​

Gefermenteerd rijstwater komt oorspronkelijk uit China waar vrouwen uit Huangluo Village, ook wel bekend als Long-Haired Women, rijstwater al eeuwenlang als wondermiddel voor het haar gebruiken. Tijdens het fermentatieproces worden de koolhydraten omgezet naar een zuur dat vele voordelen heeft voor het haar:

    • Haargroei
    • Haarversterking
    • Haarverdikking
    • Verbetert de elasticiteit van het haar
    • Bevat veel b-vitamines en mineralen
    • Herstelt de pH-balans van het haar en voedt de haarzakjes
    • Krullend haar krijgt meer kruldefinitie

Gebruik rijstwater naar behoefte van je haar​

Rijstwater bevat proteïnen en graag adviseren wij jullie in het gebruik ervan. Het rijstwater dien je te gebruiken naar behoefte van je haar. Voor sommigen is deze behandeling slechts één keer per week nodig, voor anderen om de week en anderen sprayen het rijstwater elke dag in het haar. Net zoals bij alle andere haarproducten die je probeert: luister naar je haar! Vooral de mensen met low-porosity/protein sensitive haar. Gezien rijstwater proteïnen bevat, is het na het gebruik van het rijstwater belangrijk dat je je haar goed voedt met een goede moisturizer om een goede balans te houden (deep-conditioner, leave in conditioner, gels, creams etc.).

Verschillende varianten rijstwater

Rice Up! Rijstwater is er in verschillende geuren met elk een andere extra werking. Wil je een natuurlijke proteïne behandeling, maar daarbij ook haargroei bevorderen en zorgen voor extra bloedcirculatie in de hoofdhuid? Kies dan voor rijstwater met pepermunt. Deze variant heeft ook nog een kalmerende, ontstekingsremmende en reinigende werking. Heb je last van haarverlies en roos? Kies dan voor rijstwater met lavendel. De variant rijstwater met rozemarijn gaat dunner wordend haar tegen, bevat veel antioxidanten en stimuleert de haarzakjes.

Bied je laag of hoog poreuze haar de juiste verzorging​

Leer je haar kennen en doe er alles aan om je haar zoveel mogelijk liefde en goede verzorging te geven. Want mooi en sterk haar, dat willen we toch allemaal? Heb je vragen over onze producten met rijstwater of wil je advies ontvangen? Bel dan naar +31 (0)10 668 0196 of stuur een e-mail naar info@riceupricewater.com.

 

 

Delen:
©Rice Up! Rijstwater - All rechten zijn gereserveerd. Copyright 2023 Website by Rice Up! Rice Water
1